Политика и спорт присъстват все по-често на едно място, а един от по-скорошните и обсъждани постоянно такива случаи дойде малко след началото на войната между Русия и Украйна. Конфликтът доведе до санкции, от които руския футбол търпи последствия и до днес. Националните отбори на страната, както и клубните тимове, нямат право да участват в състезания под егидата на европейската футболна централа УЕФА и ФИФА, а забраната, която вече е в действие почти година, породи редица дискусии относно бъдещето на руския спорт на международно ниво.

Стигна се дотам, че футболния съюз на страната започна да обсъжда вариант, в който да се присъедини към друга конфедерация по-конкретно АФК (Азия). Вариант, който от чисто географска гледна точка не изглежда лишен от логика, защото над 75% от територията на руската федерация е именно в азиатския континент.

Войната изглежда няма да приключи скоро, а в страната се прокрадват все повече мнения, че подобно развитие на нещата би било само от полза за футбола в Русия.

"В настоящата геополитичека реалност, присъствието на руския футбол в УЕФА се противопоставя директно на националните интереси на страната ни. Невъзможно е да се изграждат приятелски отношения с държави, които са враждебно настроени към нас и постоянно са подбуждани към негативно отношение от западните страни", категоричен е Роман Терюшков, заместник-председател на руската Дума.

Ако действително се стигне до подбно развитие и Русия реши да си тръгне от УЕФА, това би било абсолютен прецедент в историята на футбола. Досега нито една държава не е напускала европейската конфедерация, за да премине в Азия. В новия век обаче има друг сходен случай - през 2006-а Австралия напусна "Океания", за да се присъедини именно към АФК.

Снимка: AP/БТА

Но именно австралийците могат да се окажат проблем в случай, че руснаците решат да сменят принадлежността си на международно ниво. Дори само слуховете за подобен сценарий доведоха до масово недоволство сред активистите за защита на човешките права в Австралия.

"Политиката вече е на първо място в Европа, а и не само там. Футболът избледнява и остава някаъде на заден план. Видяхме какво се случи на световното в Катар. Сега се говори за човешки права, утре ще се окаже, че не подкрепяме достатъчно активно правата на LGBT движението и така нататък", коментира президентът на руския футбол Александър Дюков.

Настроенията в Австралия продължават да бъдат изцяло срещу Русия.

"Няма значение дали те са в УЕФА или АФК. Това не прави никаква разлика по основната тема, а именно, че Русия трябва да бъде изхвърлена от международния спорт. Страната се е доказала като сериен агресор, който не зачита по никакъв начин човешките права и правилата. С тези свои действия те сами се дисквалифицират от световния спорт. ФИФА трябва да отнеме ефективно членството на Русия", смята Бонита Мерсиадес, която бе част от ръководството на австралийския футбол между 2018 и 2022 година.

Бъдещето на руския футбол ще стане ясно съвсем скоро, след като местния футболен съюз е поставил 28 януари (събота) като краен срок за решение какво точно да прави и евентуално националния отбор да може да играе в предстоящите турнири в Азия.

"Ако не стигнем до консенсус до събота, то рискуваме националите да изгубят цял един цикъл и следващото им международно участие да бъде едва през 2027 година. На практика ще ги обречем на четири години без футбол", пояснява още президентът Дюков.

Дори и в АФК Русия би била посрещната със смесени чувства - има членове, които ще приветстват "Сборная" с отворени обятия (Китай, Иран и Северна Корея), но други такива като Австралия, Япония и Южна Корея ще бъдат категорично противо подобен ход.

Наскоро селекцията на страната игра приятелски мачове с Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан, а миналата седмица стана ясно, че съществува вариант и за контрола с Иран през тази година.

През 2022-а УЕФА отне на Санкт Петербург домакиснтвото на финала в Шампионската лига, прекрати спонсорския си договор с един от най-големите си благодетели в лицето на държавната компания "Газпром", а последната информация гласи, че Казан ще се прости с домакинството на финала за Суперкупата на Европа през 2023 година.

Снимка: Getty images

Руската и европейската футболна централа са в постоянен контакт. Всички действия на УЕФА обаче сочат, че Русия не е добре дошла в турнирите на Стария континент.

Вариантът "Азия" изглежда като все по-реална възможност, но както вече разбрахме и там руснаците няма да бъдат посрещнати с широко отворени обятия.

До броени дни ще разберем дали ще видим евентуално завръщане в Европа или ще старт от нулата в АФК. Където всичко ще бъде съвсем различно, включително и от финансова гледна точка, защото приходите са значително по-ниски от досегашните такива.

А часовникът тиктака...