Бран (Берген) е стар познайник на българския клубен футбол. Норвежците имат мачове с Нафтекс и Левски за Купата на УЕФА и Шампионската лига. Това са случки отпреди две десетилетия, но в наши дни, в заключителните моменти на странния пандемичен трансферен пазар по-рано тази седмица, трикратните шампиони на Норвегия направиха нещо, което убягна на най-титулувания български тим - ЦСКА.

Завършиха успешно сделка в последните минути на прозореца. Действие, което "червените" и френския Дижон не успяха да свършат и така Али Соу остана на "Българска армия".

Всъщност трансферът на Бран бе не в последните минути, а в последните секунди на летния трансферен прозорец. Тимът взе под наем Сандер Свендсен от датския Одензе, като документите са били пратени до норвежката федерация... 29 секунди преди последния срок!

А 28 секунди по-късно и буквално секунда преди завесата да падне, от ФИФА също са получили нужната за картотеката на Свендсен информация и всичко е завършило благополучно.

23-годишният Свендсен е бивш младежки национал на Норвегия, а колкото и да е талантлив, поне засега това ще бъде най-запомнящата се случка, в която е замесен. Но пък дано един ден се прочуе повече с футболните си изпълнения!

"Беше абсолютна лудница. Тичах непрестанно между копирната машина и моя офис. Никога не бях участвал в световен рекорд!", заявява с усмивка спортният директор на Бран Руне Солтвед.

Тимът от Берген е имал напълно изправни офис машини, за разлика от Хамбургер и Кьолн на 31 януари 2011 година. Тогава Ерик Максим Чупо-Мотинг, който преди дни подписа с Байерн, трябваше да премине от северняшкия тим в състава на "козлите", но дефект във факса осуетява тази сделка. Факсът е изпратен 12 минути преди крайния срок, но така и не стига в офисите на германския футболен съюз.