Националният селекционер Георги Дерменджиев говори при пристигането на отбора ни след поражението с 0:2 от Финландия в Лигата на нациите. Треньорът бе аналитичен, обхващайки темата не за този мач, а като цяло за тенденцията и това какво не достига, къде изоставаме и т.н.

Ето избрано от изказването на Дерменджиев на летището в София днес следобед:

"Отборът загуби мача, но това е последствие от загубата с Унгария. Когато в един двубой има вложена голяма енергия и емоция, и не се получи, след това разочарованието е много голямо - обясни селекционерът. - Трябва да излезем от това състояние, но не е лесно.

Аз искам да се запази едно правилно отношение към националния отбор с реалностите каквито са. Трябва да направим така, че след време отборът да възвърне своето качество.

Всички фенове очакват националният отбор да бъде на нивото на САЩ `94, но имаме доста голям спад в това отношение и трябва да развиваме младите момчета. А и да ги уважаваме като играчи.

Европейският футбол се развива и ние трябва да направим така, че да дадем възможност на нашите таланти да се развиват. Но е необходимо търпение.

Промените се правят за добро. Моментното състояние е това. Аз исках да има още млади момчета, но младежкият отбор има един много важен мач с Полша.

Аз мисля, че година-две не е достатъчно дълъг период във футбола. Трябва време и търпение.

Всеки трябва да си извоюва позицията си, а не да е даденост мястото в националния. Може да се изгради с времето едно ядро, което да е трамплин за бъдещето. Отношението и работата с подрастващите е ключова. Ние сме си виновни за това изоставане. Сега трябва търпение, за да работим и да го преодолеем.

Много се спекулира с мотивирането, а то е нещо специфично. Това е изключително сериозна работа. Мотивацията не е просто да кажеш на играча "Ти трябва да излезеш, да играеш за България". В тези мачове, които изиграха, има сериозен психологически момент. Играчите, които участваха в мача с Унгария, искаха да направят максималното за България, но не се получи. Щом не се е получило, значи трябва да направим така, че в бъдеще това да стане.

Знаете как се случи така, че изобщо да имаме баражи. Трябва да сме доволни, че имаме възможността да играем срещу такива класни футболисти, за да си оценим нивото и да продължим градивно напред.

Ние сме си виновни за това, че 16 години не сме на голямо първенство. Времето, отношението на играчите, на клубовете, работата с подрастващите - това е много важен момент, в който изоставаме."