Националният селекционер Ясен Петров направи своя анализ на годината във футбола и за първия тим на България.

Той бе гост в предаването "Домът на футбола" в Диема спорт.

Ето избрано от треньора на националите:

"За участие на голямо първенство аз съм най-големият оптимист и имам страхотно желание това да се случи, защото това ще зарадва българина. Аз съм си го пожелал.

Това е една от мечтите ми. Аз не съм тук, за да си сложа значка, че съм бил национален треньор

Дали трябва да сме първи в групата ни в Лигата на нациите (с Грузия, Северна Македония и Гибралтар - б.р.)? Няма да отрека. Да, всичко извън първото място, е провал. Много добър жребий имахме. Искам да се обърна към публиката: "Хора, подкрепете ни!". Нямаме право да подценяваме никой и не се плашим от никой.

Нормално е да има критики към отбора. Ние сме народ, който критикува. Даже ние имаме уникален гений в критиката, дълбаем. Не сме безгрешни, но сме истински. Опитваме се в едно много сложна обстановка. За първи път ни се случва да играем през три дни в рамките на 6 дни мачове, които са много тежки. Ние минахме през това. На нас ни трябва да полетим, а полетът става с позитивизъм.

За нов договор още не сме говорили. Когато стане факт, ще се обяви. На 20 януари ми изтича договорът, има вариант за още една година удължаване. Винаги има две страни. Със сигурност, независимо от посоката, ще има разговор. Когато стане факт този разговор, всичко ще се изясни.

Аз съм абсолютно независим човек. Комуникирал съм с хора от Изпълкома, но искам да ви кажа, че няма как някой да ми повлияе на решенията. Всички решения сме ги взимали ние като екип.

Имало е моменти, в които съм отказвал на клубни президенти за играчи. Отговорността е изцяло наша и до край ще е така, казах, че нашите грешки си ги признаваме. Винаги ще си взимаме решенията свободно. Имаме страхотен комфорт, положен от Михайлов, Костадинов и Касабов. Никога не са ми се месили кой да бъде повикан.

Към всички футболни хора - да са позитивни. Критикувайте мен, не момчетата. Елате ни подкрепете! Особено на 2 юни - Деня на Ботев, играем Лига на Нациите и искаме да стартираме с победа."