УЕФА съвсем очаквано отложи Европейското първенство по футбол.

С оглед на пандемията от коронавирус обхванала Стария континент, преместването на първенството за 2021-а изглеждаше единственият логичен ход.

Това се оказа и един от редките случаи, когато решение на центрлата среща пълното одобрение на всеки един национален селекционер.

Вече от УЕФА признаха, че всичките 55 членкиса били единодушни, че това е правилното решение.

В часовете след взимането му, множество селекционери го подкрепиха с изказвания пред местни медии.

Селекционерът на световния шампион Франция - Дидие Дешан, сподели:

"Всички ние приемаме други неща като приоритет. Нека помислим за страдащите и тези, които могат да страдат през следващите дни и седмици. Сега трябва ясно да дадем приоритет. Сега най-важното е нашата борба с коронавирус. Необходимо е да се покаже солидарност, строгост, дисциплина. Това се отнася за всички нас, а не само за лекарите. Всеки, който помага на лекарите, трябва да получи нашата благодарност и подкрепа. Нека следваме всички дадените инструкции. Защитете се, като останете у дома. Така защитавате другите. Преместването на европейското първенство беше мъдро решение".

Селекционерът на Нидерландия и легенда на Барселона - Роналд Куман, заяви:

"Естествено, че всеки предпочиташе първенството да се изиграе по план. Ние обаче разбираме решението, което изобщо не ни изненада. В момента човечеството и здравето на хората са по-важни от всичко друго. Важното е да спред разпространението на вируса".

Пред "Спортал" говори и националният селекционер на България - Георги Дерменджиев:

"Мисля, че хората се показаха като разумни. Преместването на Евро 2020 беше най-разумното, което можеше да се направи. Лятото на 2021 година е свободно откъм футболни събития и за мен е добро решението на УЕФА. Нека всичко отшуми, да влезем в релси и да се получи едно силно европейско първенство. От наша страна ще работим да постигнем нашата цел - класиране за финалите. Имахме готовността да играем сега, но трябва да се съобразим с кризата, която обхвана Европа".

Трябва да бъдем реалисти и дано всичко свърши по-скоро. Трябва да сме изключително разумни, за да може да се потуши тази епидемия. Искам да имам здрави играчи и да изчезне този страх от вируса, да тренират спокойни и да са във форма. Надявам се и момчетата, които идват от младежкия национален отбор да израснат още. Нека има здраве за всички".

Неговият руски колега Станислав Черчесов заяви:

"Ние отлично разбираме и подкрепяме решението за отмяна на Евро 2020, защото няма нищо по-важно от здравето и живота на хората. Вълненията, засягащи световното футболно семейство, са много сериозни. Жалко е, че руският отбор няма да може да се събере за толкова дълъг период, защото последният път, когато играхме през ноември. Но, повтарям, това се дължи на обективни причини, които трябва да се вземат предвид.

Треньорският щаб на руския отбор не отива във ваканция, след възобновяването на мачовете от първенството и други първенства ще продължим да следим отблизо кандидатите за националния отбор".

Андрий Шевченко, който води своята родина Украйна пък сподели:

"Поддържам решението. Когато става дума за заплаха за здравето на хората, спортът остава на заден план. Разбира се, че отлагането на Евро 2020 ще предизвика неудобства, но трябва да разберем, че проблемът касае целия свят. Само с общи усилия можем да се справим".

По темата говори и селекционерът на Германия - Йоаким Льов:

"Нямаше друга алтернатива. Трябва да се грижим за здравето. Не само нашето, но и на тези около нас. В момента не е времето за футбол, трябва да преодолеем кризата. Смятам, че футболът направи това, което трябваше, за да помогне в борбата".