Сенегал обяви ден на национални празненства след титлата в Купата на Африка. В понеделник в 16-милионната страна няма да се работи, а ще се пее и танцува, докато се очаква пристигането в столицата Дакар на шампионите.

Отборът спечели трофея в драма с дузпи срещу Египет, след като финалът в неделната вечер завърши 0:0 след 120 минути. Така приключи дългото чакане за първа титла на континента, след като за новия век Сенегал загуби два финала.

Две талантливи генерации не успяха, но третата - пълна със звезди и водена от националния герой-треньор Алиу Сисе, донесе триумфа на Лъвовете от Таранга.

"60 години го чакаме ние и целият народ - каза Сисе след края, емоционален и разплакан. - Доказахме, че сме най-силният отбор в Африка.

Искахме най-много победата и я постигнахме. Време беше съдбата да ни върне поне малко за всичко, което ни отнемаше."

60 години минаха от първото от 16-те участия на Сенегал на шампионат на африканския континент. А още преди дебютния успех от неделната вечер, Сисе е национален герой за страната.

Той бе капитан на отбора, който през 2002 г. победи световния шампион Франция на откриването, а после стигна четвъртфинал на Мондиала. В същата година изпусна решаващата дузпа на финала на Купата на Африка. След това бе начело на тима през 2019-а, когато отново Сенегал падна на финала - 0:1 от Алжир.

Някъде между тези вулкани от емоции, отборът му бе елиминиран от Мондиал 2018 не заради загуба, а по брой получени жълти картони (с 1 повече от Япония). Инфарктно и ужасно разочароващо.

Сега вече триумфира. Наистина съдбата му го дължеше.

Президентът на страната Маки Сал се прибра днес в Дакар от официална визита в Етиопия, за да посрещне тима в следобедните часове на летището. Той бе цитиран още рано сутринта пред национална телевизия, че понеделник е неработен ден.

Във вторник ще има официално награждаване с ордени на героите в двореца му, като обаче се предполага, че повечето звезди ще пропуснат събитието. Те трябва да се върнат в клубовете си по най-бързия начин, след като не играха в мачове за тях в последния месец.