Сензационна кандидатура за домакинство на футболния Мондиал 2030 ще бъде официално обявена утре.

Украйна ще се присъедини към иберийската кандидатура на Португалия и Испания за организиране на световното първентво, съобщава The Times.

Очаква се партньорството да бъде обявено официално в сряда след среща в централата на УЕФА в Нион, Швейцария. Заинтересованите страни вярват, че войната с Русия ще е приключила навреме, за да се възстанови страната и да бъде сред домакините на най-големия футболен форум.

Тазгодишното световно е в Катар, а следващото - през 2026, е в САЩ, Мексико и Канада, така че УЕФА смята, че Европа ще бъде фаворит за приемане на първенството.

Освен съвместната кандидатура на Украйна, Португалия и Испания, заедно за домакинство на Мондиала кандидатстват Саудитска Арабия, Египет и Гърция. Ако офертата на южните ни съседи бъде одобрена, това ще бъде първият мондиал на три различни континента - Европа, Африка и Азия.

Както е ясно, първоначално Гърция бе част и от така наречената Балканска кандидатура, заедно с България, Румъния и Сърбия. Този вариант обаче си остана единствено в сферата на предизборните обещания и след няколко официални срещи потъна в забвение.