Световната квалификация между Северна Корея и Япония, която трябваше да се проведе в Пхенян следващата седмица, е отменена, съобщават от Азиатската футболна конфедерация. Новината идва само 24 часа, след като "самураите" победиха този съперник, но на собствен терен - с 1:0.

От севернокорейската демократична репутблика, която не поддържа дипломатически отношения с Япония, са обосновали решението да се откажат от организацията на този двубой под претекст, че в Япония има много инфекциозни заболявания, които биха могли да се пренесат от футболистите.

Все още няма яснота дали срещата ще се проведе на неутрален терен след искането на футболната федерация на КНДР или АФК и ФИФА ще присъдят на японците служебна победа с 3:0 заради самоволното поведение от страна на техните съперници.

Мотивът на Северна Корея е включвал твърдение, че страната не може да приеме срещата заради "неизбежни обстоятелства".

Двата отбора са в група заедно с тимовете на Сирия и Мианмар в квалификациите за Мондиал 2026.

В Пхенян за последно се е играл международен мач от мъжкия футбол през 2019 година - по време на квалфикациите за Мондиал 2022, от които севернокорейците се оттеглиха заради опасения, свързани с пандемията от коронавирус.

През месец февруари женските национални отбори на КНДР и Япония трябваше да играят в Пхенян, но в последния момент срещата бе преместена в Джеда (Саудитска Арабия).