Северна Македония се класира ще играе на Европейското първенство по футбол. Звучи някак сюрреалистично, но малката балканска страна постигна най-голямата като значимост победа в историята си и си заслужи тази чест.

Във финалния бараж за класиране македонците стигнаха до безценен успех с 1:0 при гостуването на Грузия и ще играят с най-добрите в Европа в първенството, което беше отложено за 2021 година.

Стигнаха дотук след добри резултати в Дивизия "D" от Лигата на нациите и победи над Косово и Грузия в баражите. В герой за отбора на Игор Ангеловски се превърна вечният ветеран Горан Пандев, който вкара победното попадение в началото на второто полувреме.

На първия си голям форум в историята Северна Македония попада в Група "C", където ще мери сили с Нидерландия, Украйна и Австрия. Шансовете за класиране в елиминациите са нищожни, но самото попадане на турнира е нещо, за което България мечтае от вече 16 години. Без успех.

Днес срещу Грузия атаката при победния гол буквално направи разликата и в него си пролича класата в македонския тим. Трима играчи от италианската Серия "А" го изработиха.

През първата част в Тбилиси грузинците, които също още не са играли на голям форум, категорично бяха по-активният и атакуващо настроен отбор, но защитата на съперника се справяше достатъчно добре.

45-те минути бяха белязани от два опасни удара на десетката на домакините Торнике Окриашвили, като вторият от тях прелетя на сантиметри от вратата. Грузия стигна до още няколко опасни ситуации в наказателното поле, но играчите се засуетиха в решителния момент.

Македонците трудно минаваха централната линия и топката почти не достигаше до ветерана Горан Пандев. Само че излязоха като преобразени за втората част и събитията на терена се преобърнаха на 180 градуса.

Гостите направиха няколко опасни атаки, за да се стигне до 56-ата минута, когато стигнаха до заветния гол. Халфът на Наполи Елиф Елмас проби по левия фланг и направи фантастична комбинация с Илия Несторовски и Горан Пандев. 37-годишният ветеран на Дженоа реализира попадението и прати съотборниците си и цяла Северна Македония в екстаз.

По-добрата игра на балканците продължи и след това, като близо до гол бе Елмаз с удар от дистанция, който мина покрай гредата.

Чак след 70-та минута грузинците започнаха да организират по-опасни акции, но си личеше, че им липсва класата да измислят нещо нестандартно и начин, с който да изненадат противниковата отбрана.