Шалке 04 напълно очаквано показа вратата на Мануел Баум, който така и не успа да запише победа в десетте си мача като треньор на клуба. Така той последва съдбата на Давид Вагнер, уволнен след втория кръг на сезона. Наследникът на Вагнер така и не успя да намери начин да вдигне на крака някога славния тим от Рур.

Второто уволнение в рамките на няколко месеца принуди ръководството да се обърне за помощ към клубната легенда Хууб Стевенс. Никой не е бил треньор на клуба от Гелзенкирхен по-дълго от Стевенс, който изведе Шалке до две Купи на страната и един триумф в Купата на УЕФА по време на първия си престой като треньор на отбора - между 1996 и 2002 година.

Сега обаче положението е на другия полюс и 04 се намира на последното място в Бундеслигата, като е единственият отбор, който няма победа досега през сезона - 4 равенства и 8 загуби в 12 мача и голова разлика 8:35. Шалке се намира в умопомрачителна поредица от 28 поредни срещи за първенството без победа. 

Стевенс помогна на отбора в подобна ситуация през сезон 2018/2019, когато замени Доменико Тедеско за финалните 10 мача от сезона. Той ще дебютира през уикенда срещу предпоследния в Бундеслигата - Арминия (Билефелд).