Снимка, разпространена от футболен клуб Ливърпул обиколи социалните мрежи и стана световен хит. Тя е в подкрепа на протестите след смъртта на Джордж Флойд в САЩ, които очевидно вече са глобален, а не вътрешнонационален въпрос.

Ефектът от фотоса е огромен и само за няколко часа това се превърна във вероятно най-популярната снимка от спортния свят за седмицата.

Играчите на европейския шампион коленичиха, наредени в кръг около центъра на терена на стадион "Анфийлд", където вчера имаха тренировъчен мач. Подредбата е внушаваща - на игрището има хора от над 20 националности, включително бели британци и испанец, египтянин, африканци, японец...

"Единението е сила", написаха от клуба като хаштаг в социалните мрежи и снимката е споделена и харесана милиони пъти. Всеки от играчите я публикува и в своя личен профил, независимо от цвета на кожата му и националността.

Идеята е на двама от лидерите в отбора - нидерландците Върджил ван Дайк и Джорджиньо Вайналдум.

Снимката е изключително популярна, много харесвана, но и доста критикувана в мрежите. На първо място, защото играчите са добавяли и хаштага #blacklivesmatter на движението, което се превърна в двигател на протестите в САЩ.

Embed from Getty Images

Значението е, че "черните животи имат значение", докато много от феновете на Ливърпул коментират, че такава снимка би следвало да носи послание "всички животи имат значение" и да обединява. Расизмът, както знаем, няма цвят и вирее във всякакви етноси и групи. И клуб с глобалната популярност на европейския шампион би следвало да отправя послания към всеки от тях.

В същото време критики има и заради все още незабравения случай с расисткия скандал между Патрис Евра и Луис Суарес отпреди 8 години.

Тогава играчите на Ливърпул, сред които от днес играещите бе капитанът Джордан Хендерсън, подкрепиха уругвайския си съотборник, който бе уличен, че е обидил на расова основа играча на Манчестър Юнайтед.

Има и мнения, че футболът не бива да се намесва в политиката, които също са критични към изявата на играчите на Ливърпул. Огромна част от феновете просто подкрепят и харесват фотоса, но определено има разделение на мнения около него.