УЕФА готви нов революционен план, свързан с радикални промени във формата на Шампионска лига.

По искане на големите и богати клубове на континента, вече се появяваха доста различни варианти за промяна на евротурнирите, а създаването на нещо като Суперлига в близките години изглежда неизбежно.

Новото предложение е за радикална промяна във формата на Шампионска лига. Тя е свързана с премахването на груповата фаза, която е неизменна част от турнира от сезон 1992-93.

В новия турнир ще участват 32 или 36 отбора, които няма да бъдат разделяни, а ще са част от едно общо класиране.

След жребий на случаен принцип ще бъдат определени 10 кръга. Така всеки тим ще изиграе 5 мача като домакин и 5 като гост срещу 10 от отборите в турнира. На база на тези 10 кръга се формира класиране, като първите 16 отиват на осминафинал.

Двойките в него няма да бъдат определяни чрез жребий, а първият ще играе срещи 16-ия, вторият срещу 15-ия и т.н.

Отборите между 17-а и 24-а позиция ще отидат в турнира Лига Европа, а последните 12 тима ще бъдат елиминирани.

Ако планът бъде одобрен, той може да влезе в сила от 2024-а, когато изтича настоящият договор за Тв правата.

Това обаче ще означава още по-тежък календар за топ клубовете в Европа, които в настоящия формат играят 6 мача в групите на Шампионска лига. Доста често те си осигуряват класирането предварително, което им осигурява едини или два двубоя, в които могат да спестят сили.

От финансова гледна точка обаче това ще е положително за клубовете. Поне 24 от тях ще са от първенствата на Англия, Испания, Италия и Германия, а квотите за по-скромните първенства ще бъдат малко, а за шамионите на страни като България - никакви.

Предложението все още не е прието, но изглежда сигурно, че ако не в този формат, то промяна в полза на топ тимове е неизбежна в близките години.