Новият председател на организацията за борба с дискриминацията във футбола Kick It Out даде първата си пресконференция и не пропусна да спомене България в нея.

Санжай Бандари, който бе избран преди месец да замени лорд Хърман Оусли, говори за надигащ главата си отново расизъм във футбола, за пари, за ключови случаи... като този в София.

51-годишният Бандари започна с това, че е получил първите обиди на расова основа в социалните мрежи минути, след като новината за избирането му е била публикувана.

Последва оплакване, че с годишен бюджет от 800 000 лири и 18 служители - какъвто е съставът на организацията, не е възможно да се бориш с явление като расизма във футбола.

"След като 3-4 десетилетия нещата в това отношение бяха доста подобрени, имаме период на ново надигане и то - доста силно - констатира председателят. - Расизмът не е футболно, а социално, обществено явление. Феновете не бива да са наблюдатели, а да са съпричастни при такива случаи."

След това дойде ред и на конкретика, та традиционната напоследък тема пак бе захваната. Разбира се - евроквалификацията България - Англия (0:6) преди месец, след която бяхме наказани със затворени трибуни за един мач и над 80 000 евро за обиди на расова основа.

"В България миналия месец бе пропусната добра възможност - каза Бандари. - УЕФА е създала своя протокол от стъпки при такива случаи, и мисля, че в този можеше да се отиде до края.

Мерките да са драстични, а играчите да излязат от терена. Сега имаме глоба и затваряне на стадиона за един мач, но разбирам хората, които считат това за твърде повърхностна санкция".

В същото време Бандали не отрече, че в последните 20 дни в британския футбол са констатирани четири сериозни случая на расистки обиди по стадионите, а тези в социалните мрежи към играчи или мениджъри са над 10.