Изпълнителният директор на пловдивския Ботев - Иван Йотков, коментира ситуацията с полиграфа пред "Диема".

В последната седмица ръководството на клуба подложи на детектор на лъжата служители в администрацията, треньори в школата, както и част от играчите. Някои от тях обаче отказаха да се подложат на теста.

Йотков заяви, че в тези действия няма нищо скандално. Това е процедура, с която шефовете искат да видят каква е лоялността на служителите към клуба, което било честа практика в европейските отбори.

"Съзнавам, че по този начин поднесено "детектор на лъжата" звучи пикантно, оттам нататък избухнаха много коментари. Коректният прочит на тази процедура е това, че г-н Самуилов започва действия като инвестиция в персонал, знаем, че това е много важно и не на последно място е една много скъпа процедура. Това не е моментна извадка, нещо, което се случва в един ден, с определен момент. Това е дългосрочна идея, част от дългосрочна инвестиция в персонала.

Искам да подчертая, че не става дума само за футболистите от мъжкия отбор, отнася се за служителите в администрацията, за служителите в школата, за целия персонал. Не бива търсим спекулация по темата, дали някой се съмнява в нещо. Не!

Този начин на работа е сравнително познат и популярен в големите корпорации, включително и в големи европейски отбори. И това е част от процедура, с която се изгражда конкретен профил на всеки, за да се продължи в една целенасочена и специфична работа, която би помогнало мотивационно и психологически, така че като колектив да извлечем позитивите от този вид специфична дейност, която извършват психолозите.

Категорично не е насочено срещу никого. Не е провокирано от каквото и да е съмнение. Това е една добра практика и добра инвестиция в персонала, която г-н Самуилов предприема и в едно от дружествата си, в които има мажоритарно участие".