След последния си Изпълком, БФС взе решение да прекрати всички аматьорски първенства у нас, като временното класиране се приеме за крайно.

Така всеки първенец от Трета лига трябваше да получи промоция за новия сезон на Втора лига.

Това се случи с три от първенствата, но БФС направи изключение в Югозападната Трета лига. Там лидер е Миньор (Перник), но с точка и мач повече от Септември (Симитли), което накара родната централа да назначи бараж между двата тима.

Решението естествено разгневи перничани, които излязоха с официална позиция, писаха и до премиера Бойко Борисов. На решението се противопоставиха още няколко клуба от третото ниво, които искаха да доиграят първенствата.

Това обаче е невъзможно според председателя на Аматьорската лига Румен Вълков, кото сподели пред "Теам Спорт":

"Нямаме намерение да променяме плановете. Взехме решение за бараж на Югозапад, тъй като там Септември е на точка от Миньор и с мач по-малко. По другите първенства подобна интрига няма и едва ли ще има други баражи.

Абсурдно е да се довършат сезоните, тъй като това са аматьори и не могат да играят в цикъл сряда-неделя. Недоволни винаги ще има, но може да се намери решение.

Очакваме Втора лига да претърпи много структурни промени. Немалко клубове отиват към фалиране и ще има рестартиране на първенството. Очертава се ситуация, в която ще каним участници във Втора лига. Аз знам, че Черноморец проявява желание, сигурно има и други клубове. Ако има тимове, които се откажат от участие във Втора лига, то няма да е проблем да попълним първенството с желаещи отдолу.

Знаете, че се обсъждаше вариант с 18 отбора във Втора лига. Ако се съберат толкова - няма проблеми. БФС няма да затвори вратата.

Не искаме да ощетяваме никой. Нека да се поуспокои малко обстановката в страната и ще се постараем да разговаряме с ръководството на всеки клуб".