Президентът на Барселона Жоан Лапорта даде извънредна пресконференция, за да обясни ситуацията около раздялата с Лео Меси.

Несъмнено, дори на фона на Олимпиадата, именно това е новината, разтърсила света на спорта и футбола.

Ето избрано от казаното от боса на каталунския клуб по горещата тема:

"Тук съм да обясня ситуацията с Лео Меси - каза Лапорта. - Дължим го на него, на хората отвън (стотици тъжни фенове от снощи са около офисите на Барса - б.р.) и на света.

Първо - наследството, което заварихме през март, е ужасно. Нека започнем оттам. Заплатите в клуба биха били 110 процента от общия ни приход, ако този договор бе станал факт, което е немислимо и футболните контролни органи няма да го приемат.

Ние нямаме как да плащаме повече заплати. Правилата на испанската Лига и УЕФА за Финансовия феърплей не ни позволяват такъв разход. Нямаме какво да направим. Дори без Лео, ние пак сме на ръба на правилата и нямаме никакви възможности да маневрираме със заплатите.

Числата, които имаме в момента като финансово състояние на Барселона, са просто ужасни. Загубите са големи и продължават да растат. Харчим повече, отколкото можем да си позволим и имаме.

Всичко това значи, че не можем да си позволим да регистрираме в Лигата договора, който имахме готов и със съгласието на Меси. За да си позволим заплата от 25 милиона евро, трябва да освободим от бюджета ни поне 100 милиона в други заплати, нека го обясня така. Не можем да го направим нито достатъчно бързо, нито ефективно.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Работим здраво по въпроса, но във футбола сделките, трансферите и договорите не са лесна работа. И нищо не става за минути или дори за дни. Именно затова и нямаме възможност да сключим договора с Меси и да го внесем в Лигата. От два дни знаем това като окончателен факт, въпреки надеждите ни, че ще има някаква възможност, вратичка или гъвкаво отношение към нас.

Дали може да има обрат? Не искам да създавам някакви напразни надежди по този въпрос. По време на преговорите разбрахме, че Лео има и други оферти. Той също няма много време, за да ги приеме, вече сме в август. Не можем да искаме от него да чака някакво развитие тук, което е неясно.

Меси бе напълно отдаден на това да остане в Барса и прие предложението ни. Той бе отличен, примерен професионалист и прояви огромно разбиране. Проблемът е, че въпреки това не можем да направим контракта. Мислихме, че ще бъде допуснат компромис, което се е случвало в други страни, доколкото знаем. Но ни казаха, че няма как да стане. Освен това държа да спомена, че имаше натиск от други клубове в страната да няма такъм компромис към Барса. Това е разочароващо.

Да, говорят, че е трябвало да анулираме други договори с играчи и така нататък... И да освободим място. Но това не става лесно и нарушава други правила. И води след себе си още дела, разследвания и т.н.

Искахме ерата "след Меси" да започне след две години. Но ще трябва да приемем, че започва сега. Неговото наследство е велико, легендарно. Той е най-успешният играч в историята на Барселона. Вероятно и най-добрият в света изобщо за историята на футбола. Аз съм тъжен, докато казвам това... Но мисля, че това е единственото решение, което можеше да се вземе.

Историята на Барса се дели на преди и след Меси. Той искаше да остане и ние искахме той да остане. Това е най-тъжното. Всъщност, Ла лига също иска Лео да играе тук, но не допуска компромис с правилата си. Ситуацията е малко абсурдна, но - такава е.

Той е страхотно момче и заслужава всичко, абсолютно всичко. Това е домът му, естествено, че днес той е ужасно разочарован. Беше шокиран, когато му казахме, че няма какво да направим. За съжаление, реалностите и правилата ни принуждават обаче да вземем това решение.

Не смятам, че има виновен за случилото се. Не и в сегашното ръководство на клуба, не и в щаба на Лео. Причините трябва да се търсят в това, което се е случвало тук от години и е довело до състоянието на Барса, в която ние сме с тотално вързани ръце."

Снимка: АР/БТА