Шефът на испанския футбол Хавиер Тебиас съвсем директно, конкретно и с факти атакува Манчестър Сити и ПСЖ, наричайки ги "опасност за европейската игра", и обвини тези два клуба, че са "финансово допингирани". Денонощие след официалното оплакване от Испанската Лига до УЕФА, с което се иска разследване на финансите на парижкия и манчестърския клубове, Тебиас даде и голямо персонално интервю, в което влезе в детайли за жалбата.

"Европейският футбол е в опасност, това не е преувеличено - каза шефът на Лигата. - Трябва да защитим неговата еко система, неговата среда и конкурентност. Това, което се случва, е недопустимо. УЕФА не може повече да си затваря очите.

Те позволиха на ПСЖ и Манчестър Сити да бъдат управлявани и финансово допингирани от държави, не от бизнес компании.

По време на пандемията, например, УЕФА допускаше по-големи загуби, тъй като клубовете очевидно търпяха такива заради липсата на публика. Но в този период ПСЖ декларира, че увеличава оборота си! Това е невъзможно, това са изкуствено надути рекламни договори, които са нереални.

Те декларираха заплати за миналия сезон от 600 милиона евро. Без Мбапе, с когото преподписаха за огромни суми наскоро.

600 милиона! Какъв Финансов феърплей!? Как могат да се впишат в него. Това е обидно, а и е заплаха за средата на футбола, за цялата система.

И другите... Манчестър Сити. Те "покриват" изискванията със същите нереални договори, които декларират. Четох отчетите, направо е смешно - Сити оформял 68 процента от своя оборот от рекламни приходи. Невъзможно и напълно нереално! Реал Мадрид, който е най-големият бранд във футбола, е с 54 процента. За какво говорите!? Как е възможно това!?

Сити е марка, която не струва и половината от стойността на най-големите клубове, а има приходи от маркетинг и реклама, по-големи от тях. Инфлационни, фалшиви договори, в които цифрите са нереално надути. Това е схемата. Подписват със самите себе си, защото държавите зад тях могат да си го позволят.

Това, което правят в Манчестър, е обида за всеки с познания за футболната икономика. А в Париж е дори още по-лошо! Призоваваме УЕФА да направи нещо, защото играта е в опасност."

Сити е собственост на шейховете, които управляват Обединените арабски емирства, а ПСЖ - на Катарското кралско семейство.