Председателят на съдийската комисия към БФС - Виктор Кашай, направи подробен анализ на спорните съдийски решение в почти всеки от мачове родния шампионат.

Унгарецът даде редица примери от ситуации, които породиха доста спорове, като становището му за почти всяка от тях бе, че решението на съдиите и ВАР асистентите е била правилна.

По думите му от началото на сезона ВАР е направил две фрапантни грешки, като те са били в ущърб на Левски и Славия, в останалите мачове всички решения са били според правилата.

Ощетяването на Левски е дошло при загубата на "сините" срещу Локомотив (София), когато при атаката за победния гол на "железничарите" имаше игра с ръка.

Другата грешка, която той отчете е в мача ЦСКА - Славия, когато по думите му е трябвало да има червен карто за домакините през първата част.

Иначе той обърна внимание на мачове като Лудогорец - ЦСКА, Берое - Левски и Левски - Ботев (Пловдив). Все мачове, в които имаше спорни ситуации, но Виктор Кашай определи крайното решение на реферите като правилно.

До него на пресконференцията бе отговорникът за ВАР в България - Петър Петров, който разясни детайли около работата на системата.

"По цял свят се работи по единен ВАР протокол. Първата опорна точка, която четем и коментираме, че тука има някакъв български ВАР - това не е истина. Навсякъде работим по единен ВАР протокол. Той е дълъг и обстоятелствен. Тук само ще маркирам някои основни принципи. В един мач съдиите правят поне 120 ВАР проверки. В последните 16 мача в Шампионска лига имаше в 16 мача, 16 ВАР интервенции.

Имаме 49 позитивни намеси и 13 негативни - трябва да признаем грешките. Имаме 19 фактически намеси - това са решения, които ВАР съдиите могат да вземат. Те не могат вместо главния съдия в други ситуации. Проверява е когато има гол, дали има засада и съответно другото, което могат да вземат това е за "вътре-вън" за наказателното поле при отсъждането на наказателен удар. За всичко останало могат само да препоръчат на главните съдии.

След 356 мача с използване на системата ВАР имаме само една грешка за неправилно отменен гол. ВАР проверява всичко на 100%. Всички ситуации, които са свързани с гол и възможни нарушения, за наказателни удари, директен червен картон и сгрешена самоличност. След всяка среща има запис - аудио и видео и се вижда всичко, което се прави. На следващия ден се подготвят клипове и се изпращат на съдиите. През целия мач не е задължително да има директна комуникация с главния съдия. Има така наречената тиха проверка за всички нарушения по ВАР протокола. Има ВАР интервенция само при явна и очевадна грешка от съдията на терена.

ВАР не се намесва в сива за камерите зона Спорни ситуации, бутане, блъскане, рамо в рамо - ВАР не се намесва. ВАР няма силомер, за да измери дали това бутане или леко подпиране е достатъчно, за да се отсъди наказателен удар. Някои грешни постановки, които сме забелязали - това бяха най-спорните ситуации, защо ВАР не се намеси. ВАР не може да препоръча ревю и съдията да покаже жълт картон. Това също не е вярно. Съдията си разглежда ситуацията и може да прецени, че е жълт, а не червен картон", каза Петров.