УЕФА за първи път коментира разкритията, че някои от най-големите клубове на континента готвят нова Суперлига, която да разруши модела на местните първенства и Шампионската лига.

Президентът на централата Александър Чеферин, както и шефът на Европейската клубна асоциация - Андреа Аниели (собственик на Ювентус), дадоха съвместна пресконференция по набиращата популярност тема.

"Суперлигата няма да се случи - обяви Чеферин. - Тя е научна фантастика, някакъв сън. Може би - мечта за някои..."

Аниели се включи: "Мога да потвърдя, че нито съм виждал документи, нито съм участвал в разискване по темата за Суперлигата. Ангажирани сме и напълно доволни от сътрудничеството си с УЕФА".

Но и двамата признаха, че се готвят големи реформи в календара на европейския футбол. След 2024 година в него ще има чувствително повече мачове между клубове от различни страни. Дали това ще се случи с нов формат на двата съществуващи турнира или с добавяне на трети такъв - не бе уточнено.

Но със сигурност повече отбори от местните лиги ще участват в континентални надпревари. Така ще се намалят двубоите на локално ниво (примерно с премахването на турнири за национални купи), но ще се увеличат датите за европейски сблъсъци.

Обяснението е лесно. Глобалната аудитория на последния финал в Шампионската лига (Реал - Ливърпул), е надвишила тази на Супербоул в американския футбол (Филаделфия - Ню Ингланд) в съотношение 1,5:1. Според Чеферин това говори, че турнирите на УЕФА са изключително популярни не само в Европа и са пътят към зрителите извън континента.