Президентът на УЕФА Александър Чеферин официално поиска преразглеждане на правилото за отсъждане на дузпа при игра с ръка в наказателното поле.

Причината за искането му са зачестилите случаи на отсъдени дузпи за неволна игра с ръка. Става въпрос за ситуации, в които топката удря ръката на играч от прекалена близка позиция, или го удря в момент, в който той просто няма как да отмести своята ръка. Например докато скача във въздуха или тича, а в този момент топката не лети към вратата му.

В последните месеци, много такива дузпи бяха подминати в реално време, но след консултация с ВАР, реферите в крайна сметка ги отсъждаха. Според Чеферин, може да се върне старото правило, при което неизбежните удари в ръката на бранител да не бъдат отсъждани като дузпи.

Като друга причина за зачестилите наказателни удари, Чеферин определя прекаленото съсредоточаване във ВАР. Цялото напрежение, което се създава около системата, кара реферите винаги да посочват бялата точка, когато видят топката да се удря в ръката. Малко съдии биха се осмелили, да не отсъдят дузпа, когато на повторение от няколко ъгъла виждат, че топката действително се удря в ръката.

олкова много дузпи не са в услуга на играта. Има прекалено много ситуации, в които ръцете не са плътно до тялото, но става въпрос за естествени и неизбежни ситуации, никой не тича с прилепени до тялото ръце.

ВАР накара защитниците да заемат всякакви неестествени позции, само за да не бъде уцелена ръката им с топката. Това определено пречи на максимално добрата им игра в отбрана. Да не говорим, че съвсем скоро може би нападателите умишлено ще започнат да се целят в тази област, което е недопустимо". сподели Чеферин.

Като пример той посочи английската Висша лига, където само за 7 кръга вече бяха отсъдени рекорден брой наказателни удар, много от тях доста спорни.