Шефът на съдиите в английския футбол и популярен рефер от близкото минало - Хауърд Уеб, потвърди за нова ключова грешка в дербито на кръга.

Преди две седмици огромният скандал бе свързан с мача между Тотнъм и Ливърпул и безумно отмененият гол на мърсисайдци, при който неразбиралтество в комуникацията между реферите доведе до наистина абсурдна ситуация.

Този уикенд пък скандалът бе на мача Арсенал - Манчестър Сити (1:0), в който още през първата част имаше огромни претенции за изгонването на Матео Ковачич от състава на гостите.

Първо той извърши доста груб фаул срещу противник. Според някои той можеше да бъде изгонен, но все пак хърватинът получи жълт картон за действията си.

Минути по-късно той необяснимо се хвърли в краката на друг опонент и отново го фаулира, уцелвайки го с бутоните. На пръв поглед кристална ситуация, която обаче бе подмината от рефера, а Ковачич остана на терена.

Хауърд Уеб призна, че в случая е имало груба съдийска грешка и Матео Ковачич е трябвало да напусне терена с червен картон още през първото полувреме на мача.

"Всеки път призоваваме съдиите да спазват еднакъв критерии във всички мачове. Нарушението бе лошо, сякаш за червен картон, но съдията показа жълт, при което хората зад системата ВАР прецениха, че очевидна грешка не е направена.

В този случай мога да приема решението, макар и лично да не съм съгласен с него.

При втората ситуация обаче Ковачич трябваше да бъде изгонен. Това е груба грешка на съдията Майкъл Оливър, но не и на ВАР. Това бе ситуация за втори жълт картон, не за червен, заради което системата нямаше как да подскаже на главния рефер за грешката му.

Нека обобля - Матео Ковачич бе изключителен късметлия, че остана на терена. Майкъл Оливър е топ съдия и вероятно не е искал да има негативно влияние на мача с червения картон, но със спестяването на картона той все пак имаше негативно влияние", сподели Хауърд Уеб.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО