Една реч предизвика конфузно мълчание на конгреса на ФИФА в Доха, който предхождаше жребия за Мондиал 2022.

Всичко вървеше по план, аплодисментите на моменти преминаваха дори спонтанно в бурни овации, а президентът на централата Джани Инфантино грееше в типичната си усмивка, достойна за билборд с реклама на паста за зъби. Около него в същото отлично настроение бяха шейховете-домакини, както и стотици шефове на местните федерации, сред които и Борислав Михайлов, ръководител на БФС.

Но на трибуната се качи Лисе Клавенес, президент на норвежката федерация. Тя е бивш национален треньор на страната при жените, адвокат и уважавана фигура в цяла Северна Европа с енергичното си участие и мнение по всеки въпрос. Нейната поява си беше революция сама по себе си - 99 процента от хората в залата бяха мъже. Но не това сконфузи конгреса на ФИФА.

А речта на Клавенес, в която се говореше за правата на работниците в Катар, за отношението там към жените, за расисткото и етническо разделение и дискриманация в региона и как световната футболна централа си затваря сериозно очите за тези неща.

"Хората тук са дружелюбни към нас на този форум, посрещнаха ни и ни кават как промените лека-полека се случват - каза норвежката футболна шефка. - И ние им вярваме. Но това лека-полека изобщо не е достатъчно. Хората от нашата федерация в Норвегия ме помолиха да говоря и от тяхно име, когато се изправя пред конгреса.

Трябва да опитаме да променим много неща, футболът има силата за това. Например за мизерното заплащане на хората, които работят при нулеви мерки за безопасност и в невероятно трудни условия, при жегите през деня, без да получават почивка. Футболът има ценности.

Казваме, че е страхотно, че играта може да се играе навсякъде и затова първенството е в Катар. Съгласна съм, но ние трябва да направим така, че той да се играе от свободни хора.

Тук не е направено нищо за женския футбол, а вероятно има жени, които мечтаят да играят. И още, и още... Не бива да си затваряме очите за неща, които целият свят вижда."

Инфантино видимо не бе доволен от речта на Лисе, но още по-гневен бе шефът на организационния комитет на Мондиал 2022 Хасан ал Тавади, който нарече изказването "далечно от футбола" и препоръча на авторката му "първо да се образова и запознае в детайли с нещата, за които говори".

 

 

 

Embed from Getty Images