УЕФА най-после се извини официално на Ливърпул и Реал Мадрид, на феновете и на цялото футболно семейство за напълно опорочения като организация финал в Шампионската лига.

Кошмарът с придвижването, допускането и недопускането на привърженици, пръскането им със сълзотворен газ, забавянето на мача с близо 40 минути и т.н. недопустими за мач от такъв калибър събития, засенчиха самия спектакъл на терена.

В него Реал победи с 1:0 в Париж миналата събота, но цели шест дни на УЕФА да поднесе извинения и реално да признае, макар и с половин уста, че гафовете са големи.

"Никой футболен фен не бива да бъде поставян в такова положение - написа централата в съобщенито си. - Искрено се извиняваме на всички привърженици, които изживяха или станаха свидетели на плашещите сцени около стадиона преди финала в Шампионската лига.

Това трябваше да е вечер на празник за футбола, но това не се получи."

УЕФА потвърди, че продължава разследването за причините за хаоса.

Президентът на Франция Еманюел Макрон за втори път взе отношение по въпроса в петък вечер и призова феновете, които не са влезли на стадиона, въпреки че са притежавали законни билети (а те са между 3 и 5 хиляди), да бъдат компенсирани по възможно най-бързия начин.

"Поисках от министъра на вътрешните работи да изясни лично пред мен какво се е случило - каза Макрон. - Искам и обратна връзка от британските и испанските ни колеги. Това е недопустимо и хвърля петно върху страната ни."