На шестима души ще бъдат повдигнати криминални обвинения и ще отидат на съд заради разигралата се на футболен мач в Маланг трагедия.

125 души загинаха при победата на Персебая над Арема в първенството на Индонезия в началото на този месец. Над 300 други пък пострадаха при безредиците по време на футболното дерби.

Обвиняемите, сред които има полицейски служители и организатори на двубоя, ще бъдат съдени за небрежност в следствие на случилото се. Максималната присъда при подобни случаи е... пет години.

Обществото в страната настръхна след трагичната развръзка, като обвиненията са насочени най-вече към полицията и това, че органите на реда са използвали сълзотворен газ. Шефът на местната полиция в Маланг бе уволнен, а други деветима негови вече бивши подопечни - отстранени от длъжностите си.

Сред обвиняемите са и трима полицаи, които са били сред разпръскващите сълзотворен газ, основния ръководител по организация на събитията на футболен клуб Арема, както и един от отговорниците за сигурността на същия клуб.

Властите излязоха с официална информация, според която във фаталната вечер на стадиона е имало около 2000 служители на реда.

След това започна прехвърляне на топката между власти и организатори, като от полицията официално заявиха, че домакините не са спазили изискванията за безопасност, допускайки по-голям брой привърженици от самия капацитет на стадиона.