Бившият украински футболист и настоящ треньор Андрий Шевченко отговори на призив за възстановяването на стадион в разрушения украински град Ирпен, където е играл като дете.

Шевченко подкрепя редица благотворителни каузи от руската инвазия в Украйна през февруари миналата година. През август той пътува до близкия до Киев град, който бе арена на сериозни сблъсъци в първите седмици на войната, информира БТА.

В момента бившият нападател е в Лондон, където има ангажименти като телевизионен коментатор за Channel 4 по повод предстоящия двубой от квалификациите за Евро 2024 между Украйна и Англия на "Уембли" в неделя.

Стадионът в Ирпен е сравнително малък с около 1000 седящи места, ключов център на общността, а според градските власти около 500 жители са използвали съоръжението всеки ден за спорт и други събития.

"Посетих града и мисля, че 85 процента от него беше разрушен. Исках да отида и да видя с очите си и да говоря с хората от града. Кметът ме заведе да видя болницата, училищата. Познавах града добре, когато растях съм играл футбол там. Беше ми трудно да видя в какво се е превърнал.

Попитах с какво мога да помогна и той ми отговори, че мога да помогна с възстановяването на стадиона. Хората бяха принудени да напуснат града, но семействата се завръщат и децата имат нужда от място, където да отидат и да забравят за боевете. Надявам се да го отворим до лятото", заяви Шевченко.

Възстановяването на стадиона бе подкрепено от бившите му клубове - италианският Милан и украинският Шахтьор Донецк.

"Хората си помагат. Знаем, че трябва да преминем през това. Не знаем за колко дълго, но трябва да продължим напред. Това ми дава изключителна мотивация и вяра", каза още Шевченко.