Андрий Шевченко определи предстоящата среща бараж между Украйна и Шотландия за класиране на Световното първенство в Катар, като една от най-важните във футболната история на източноевропейската страна.

Двубоят е тази вечер от 21:45 часа наше време в Глазгоу, а победителят от нея ще се изправи срещу Уелс в директен мач за класиране на Мондиала.

"Това ще е много повече от футболен мач. Надеждите на украинците за нещо позитивно са вперени в героите от армията ни и футболните национали. Ако се класираме за Световното първенство ще докажем още веднъж, че сме народ със силна воля, който постига целите си във всяко едно направление и никакви предизвикателства не могат да ни спрат. 

Говорих с момчетата. Мотивацията е огромна. Те ще играят в чест на всички загинали, разрушените ни домове, разбитите детски сърца и смелите ни войници", каза той

Фактът, че ще са гости няма да е проблем за украинците, защото те очакват уважение и толерантност от шотландските фенове. Украинците не са в най-добрата си форма, защото не са тренирали активно дълго време.

"Ще е пълно с шотландски фенове, които винаги са много страстни и колоритни, но този път съм сигурен, че ще подходят с уважение към нас. Народът ни преживя много болка. За самите играчи беше трудно да се подготвят за мача, защото войната разруши основните спортни бази. Няколко месеца футболистите са тренирали разкъсано. Половината в Словакия, а другата половина в други европейски държави. По-късно се събраха за общи тренировки.

Дано това не попречи. Част от националите играха в демонстративни мачове за мир срещу клубни отбори от Европа, но нивото ни със сигурност е по-ниско заради липсата на реална практика. Това не ми пречи да вярвам в победата. Мотивацията ще ни даде криле. Нашите футболисти имат дух на войници. Треньорът е човек, който е тактически подготвен за важни мачове", каза легендарният футболист.

Изклщчително емоционален бе и най-популярният украински играч в момента и капитан на отбора - Олександър Зинченко от Манчестър Сити, се разплака на пресконференцията преди мача. 

"Не мога да сдържа сълзите си. Искам тази война да спре. Не знаете как се чувствам всеки ден, когато зная, че умират невинни хора. Украйна е страна свободата. Ние никога не се предаваме. Ще спечелим войната, както и този важен мач. Ако победим ще донесем малко светлина в тези мрачни времена", каза той през сълзи.

Getty Images

Баражът с Шотландия трябваше да се изиграе на 24 март, но беше отменен заради избухването на войната с Русия. До последно изобщо не бе ясно дали украинците ще вземат участие в него, но все пак мач ще има, а на фона на всичко случващо се в страната, Украйна мечта за място на футболния Мондиал.