Легендата на Англия Алън Шиърър даде поредното мнение около горещата тема на Евро 2024 - контузията на Килиан Мбапе.

Френската суперзвезда излезе със счупен нос от сблъсък с австрийски бранител в понеделник вечер (1:0) и ситуацията около това кога пак ще играе на европейското е неясна. Ясно е, че трябва да носи маска на лицето си, но е под въпрос за мача с Нидерландия в петък, както и за последната среща от групата срещу Полша. А според френските медии - дори и и за фазата на елиминациите.

Шиърър е на друго мнение.

"Да, изглеждаше гадно, болезнено е и в никакъв случай не е идеално - коментира английският голаджия от края на миналия и началото на този век. - Но не е някаква катастрофа.

Ставаш и продължаваш, човече! Това е само счупен нос, не е счупен крак!"

Самият Алън чупи два пъти своя нос в мачове на Нюкасъл в рамките само на два месеца през 2002 г., но не пропусна нито един двубой на тима си заради тези травми.

"Не би следвало това да го извади от игра - коментира легендата. - Слагат му тампони, наместват и готово. Ще има сълзи, защото е болезнено, но след това си готов.

Аз имах доста голяма дупка в моя нос след един сблъсък с Робърт Лий от Дарби. Течеше много кръв, подух се, ужасно беше... но след няколко часа ти минава и си готов. Не е като да си счупиш глезена или да скъсаш връзки, нали?

ОК, приемам, че може да го оставят извън състава за един мач. Но не повече от това. Ще съм удивен, ако пропусне повече от един.

Разбрах за идеята да сложи маска и това също не е идеален сценарий, но предпазва. Винаги може да получиш някой лакът в лицето по време на мач. Дори и при удар с глава можеш да се нараниш, както всъщност се случи с Мбапе.

Маската ще предпази носа ти, но е много неприятно да играеш с нея. Освен това пречи на това да виждаш идеално, знам го от опит.

Но ако няма друг начин, ще играе с нея."