Световната футболна обсерватория излезе с нов доклад посветен на работата на школите в Европа.

В него са взети под внимание школите и мъжките отбори в най-добрите 31 първенства на Стария континент и играещите в тях футболисти.

Класацията се оглавява от холандския гранд Аякс. Общо 77 играчи излезли от школата на амстердамския тим, в момента играят в първенствата из Европа.

В тази класация има и български представител. Това е отборът на Левски, който дели 22-а позиция с английския шампион Манчестър Сити, белгийския гранд Андерлехт и френския Монако.

Школата на "сините" е произвела 38 играчи, които в момента играят мъжки футбол из най-добрите 31 първенства на Европа.

Левски обаче отбелязва спад в сравнение с миналата година, когато тези играчи са били 43.

Въпреки престижното място в тази класация, в първия тим на родния гранд българите са твърде малко.

В последния мач срещу Верея, в титулярния състав на Левски имаше само трима българи. Това бяха капитанът Иван Горанов и вратарят Божидар Митрев, които са продукти на "сините" и голмайсторът Станислав Костов, който е юноша на Пирин.

От началото на сезона, Левски е използвал 7 свои юноши, но с изключение на Горанов, останалтие са прекарали изключително малко време на терена.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/3273-54403/023100

Високото място на тима в тази класация се дължи на факта, че в почти всеки тим от родната Първа лига, има играчи произведени в школата на "Герена".

Докато България има само един тим в топ 50, то съседна Сърбия разполага с 4 в топ 20. Партизан е трети с 69 играчи, Цървена Звезда е на пета позиция с 61, а в топ 20 място намират отборите на Войводина (Нови Сад) и Рад (Белград).

В топ 5 на класацията място намират Динамо (Киев) и Динамо (Загреб).