Кампанията на Барселона по защитата на Суперкупата на Испания в Саудитска Арабия започна с куриоз. Отборът пристигна доста късно за планираната тренировка, а източник от щаба на каталонците обяви, че шофьорът на рейса е объркал посоката и това ги е забавило.

Отборът трябваше да тренира на стадиона на местния клуб Ал Итихад, но вместо това водачът на автобуса ги е закарал на стадион Кинг Абдула Спорт Сити, където се играят мачовете от турнира. Разстоянието между двете съоръжения е около 30 километра, а Барселона ще играе утре полуфинал срещу Атлетико (Мадрид).

След цялата одисея автобусът на Барселона пристигна на стадиона за тренировки с 45 минути извън графика, допълнително забавени и от трафика по крайбрежието.

По принцип Ернесто Валверде и халфът Серхио Бускетс трябваше да говорят преди тренировката пред медиите, но това отпадна от програмата заради закъснението.

Новият формат за провеждането на Суперкупата беше предложен от президента на федерацията на Испания Луис Рубиалес и беше приет от клубовете. По традиция мачът за този трофей се играеше през август, но решението беше да се премести за януари и да се играе зад граница с рекламна цел.

Тригодишна сделка за провеждането на турнира в Саудитска Арабия бе обявена миналия ноември, за която испанските медии твърдят, че струва около 40 милиона евро (44 милиона долара) годишно. Реакция имаше от защитниците на човешките права и традиционната фенска структура на четирите отбора, за които пътуването е много трудно.