След 12 кръга в Първа професионална лига, и при изиграването на по един сблъсък между водещите в него три отбора, времето е подходящо за анализи.

И сравнения, защото есенната част от шампионата обещава той да е много по-интересен като ингрига, в сравнение с предходните два.

В класирането днес Лудогорец е на върха, както бе и през 2016-а, и през 2017-а на същия етап. Но няма и следа от толкова убедителна доминация.

След 1/3 от сезона (и трите отбора ще имат по 36 мача по пътя към титла), една-единствена точка ги разделя.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/232-54403/073100

А преди година след една дузина кръгове, Лудогорец бе с 30 точки (сега са 29), не бе загубил двубой - сега има едно поражение - и авансът му пред втория, тогава ЦСКА, бе 3 точки. Левски бе на още три назад.

Връщаме се още 12 месеца назад, за да сложим на везната и сезон 2016/2017 г., пак с извадка от първите 12 кръга.

Отново на върха е Лудогорец (31 точки, една загуба), втори е Левски с 28, а трети - ЦСКА с 21.

Драстична промяна като интрига на върха, а двата столични гранда са намалили чувствително дистанцията поне на този етап от сезона.

Как са се развили дербитата в предишните два сезона, в сравнение с тази есен?

Дотук имаме победа на Левски над ЦСКА с 1:0, успех на Лудогорец над "сините" с 2:1 и над "червените" с 1:0.

Преди година след 12 кръга Левски бе направил 0:0 с Разград и 2:2 с ЦСКА, а "червените" паднаха с 0:1 у дома от шампионите.

Още година по-рано Лудогорец бе претърпял поражение на "Герена" с 0:1, ЦСКА бе паднал в Разград с 1:2, а вечното дерби завърши 1:1.

Нещо като заключение, макар и след само 1/3 от сезона:

Като точки трите отбора са много по-близо и надбягването изглежда с три коня. В предходните две първенства бе трудно да го нарисуваме и като състезание с два... Доминацията на Лудогорец се открояваше и на този етап.

Снимки: ludogorets.com

Дербитата: Лудогорец доминира в тях, а ЦСКА е най-слаб от трите тима в есенните преки двубои, което е константа и за трите сезона.

Въпреки това, "червените" днес имат повече точки, отколкото във всяко от предните две първенства. Левски също е в отлична позиция, като 28-те точки са изравнено постижение от 2016-а, но значително подобрение спрямо миналата есен.

До Нова година предстои още един мач на върха: На 5 декември ЦСКА приема Лудогорец.

След оставащите 8 кръга предколедно, ще имаме още по-пълна картина. Ако и след 20 рунда трите лидера са толкова близо, очаква ни страхотна пролет в Първа професионална лига.