Правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" поиска ФИФА да плати 440 милиона долара на всички работници, които са били експолатирани по време на строежа на стадионите в Катар.

В опит да завърши в срок строежа на стадионите и цялата инфраструктура за Мондиала, страната използваше много тежки условия за работниците. От разказите на потърпевши става ясно, че говорим за работа при убийствени температури без почивки за храна и вода, без нужното обезопасяване за строежи, както и с доста лъжи и измами що се отнася до заплащането и настаняването.

Мнозина работници на практика са били оставяни на улицата, а тези, които са имали оплаквания около условията са оставали без своите заплати.

Според непотвърдена информация, около 5000 дори са загубили живота си по строежите в Катар.

"ФИФА има огромна вина, защото си затвори очите за нарушаването на човешките права, което беше извършено от Катар. Пострадаха стотици бедни работници мигранти. Тези 440 милиона са малко на фона милиардите, коио инвестира ФИФА, за да се проведе световното.

Това е сума, която е напълно по силите на организацията. Футболният празник не може да започне докато не бъда поета отговорност за изгубените човешки животи. Не можем да върнем мъртвите, но може да обезщетим живите. Робският труд няма място в 21 век", казаха от организацията в писмо до ръководните органи на ФИФА.

Организацията призова английската футболна федерация и лично Гарет Саутгейт да вземат отношение по проблема.

"Надявам се да получим подкрепа за решението си от водещи футболни сили, като Англия. Призоваваме лично Гарет Саутгейт да не стои безучастен", заявиха от НПО-то.

По време на строежа на стадионите, мнозина известни футоболисти заклеймиха нечовешките условия на труд за работниците. Националният отбор на Германия играеше мачовете си с черни ленти и излизаше на терена с плакати в подкрепа на работниците.

Въпреки силната морална подкрепа, нито една страна не отказа участие на първенството, както настояваха част от феновете.