Разкритията около аферата с италианските футболни национали Николо Фаджоли и Сандро Тонали, които се оказа, че имат сериозна зависимост към хазарта, стават още по-скандални и мащабни. Днес стана ясно, че Тонали е признал как е залагал на мачове на Милан по времето, в което все още защитаваше цветовете на "росонерите". Халфът, понастоящем играч на Нюкасъл, все пак е правел това в двубои, в които не е бил на терена.

Наказанието за подобно провинение е три години, но предвид сътрудничеството на Тонали в разследването, вероятно санкцията му ще бъде намалена наполовина. Желанието да се лекува от зависимостта пък може да смекчи обстоятелствата още повече. Това обаче зависи и от данните, които разследващите намерят в конфискувания му на базата Коверчано телефон.

Съотборникът му в "скуадра адзура" Николо Фаджоли вече се призна за виновен за участието си в нелегални залози, като дори сключи сделка с прокуратара и няма да играе футбол "само" седем месеца. В медиите в родината им днес обаче се появиха шокиращи разкрития от страна на младата надежда на Юве, в които той разказва, че именно Тонали го е подтикнал към букмейкъри, които са извън закона.

Две от най-големите издания в Италия - "Тутоспорт" и "Ла Гадзета дело Спорт" публикуваха част от признанията на Фаджоли по-рано днес.

"Тренирахме сутрин, а в следобедите залагахме, за да убием скуката и да усетим тръпката", разкава той и добавя, че за първи път е видял как Тонали играе в нелегална букмейкърска къща през 2021 година, когато двамата са били заедно в националния отбор на Италия. Разказва още, че именно близкият му приятел и съотборник го е открехнал към тези възможности.

"Каза ми, че и аз мога да го правя, защото няма как да бъдем проследени. Показа ми как да се регистрирам и първо залагах на тенис и футбол. Ползвах различни незаконни платформи, но не помня имената на всички, защото те се сменяха всеки месец. Всичко започна в Тирения, когато бяхме с младежкия национален отбор. Не съм се запитвал кой букмейкър е законен и кой не е", продължава той.

Getty Images

Споделя, че първоначално играе само на тенис мачове, но после започва да "слага" и на футбол. Стига се дотам, че през януари миналата година е подложен под огромно напрежение, защото натрупва много дългове и вижда футболните мачове като спасителна сламка, чрез която да възвърне сумите. А те не са никак малки. Налага му се дори да взима заеми от съотборници в Юве.

"До септември 2022 година вече дължах 250 000 евро на различни нелегални букмейкъри. Най-често залагах на мачове на живо. А през миналата есен нещата стигнаха дотам, че вече просто по навик залагах на всичко, което гледах по телевизията", вдига завесата Фаджоли, който е играл буквално на какво ли не - от ниските нива на италианския футбол като Лега Про, та чак до Шампионска лига. Но поне не в мачове с негово участие или на неговия отбор.

"Никога не съм включвал мачове на Кремонзе или Ювентус, но пък съм залагал и на национални отбори", казва още полузащитникът.

А после разкрива как е погасявал част от задълженията си - отивал е в Милано и е купувал луксозни часовници, които е доставял на букмейкърите, а пък в други случаи те са ги взимали сами от магазините.

Лъгал е съотборниците си, че иска заем, за да купи часовник на майка си. Федерико Гати му е дал 40 000 евро, които все още не е получил обратно. Раду Драгушин, понастоящем играч на Дженоа, също е сред кредиторите му, както и негови приятели от Пиаченца. Сумата обикновено е 40 000 евро и се набява чрез банков превод.

Попада в тази ситуация, след като по собствените му думи е бил заплашен от шефовете на нелегалните букмейкъри, с които работи.

"Не можех да спя. Колкото повече време минаваше, толкова повече се стресирах заради растящите дългове. Залагах, за да изляза, но всъщност затъвах още повече. Казваха ми, че ще ми счупят краката. Дължах толкова много, че дори да печелех, нямаше да покрие сумите. Най-лошият момент бе между април и март тази година. Бях толкова уплашен, че по време на мач Сасуоло - Ювентус направих грешка и бях сменен. Започнах да плача на пейката, защото отново се сетих за дълговете и проблемите си", завършва футболистът.