Френската футболна легенда Мишел Платини вече е официално заподозрян в получаването 2 милиона щатски долара от ФИФА през 2011-а година, показва разследването, което тече в Швейцария.

Швейцарските федерални прокурори през този месец разшириха откритото си наказателно производство срещу ролята на тогавашния президент на ФИФА Сеп Блатер по плащане, касаещо и участието на Платини, показва документ, видян в петък от журналист на Асошиейтед прес.

Въпросното плащане не се базира на законови рамки, смята новият прокурор, който води делото.

Бившият легендарен номер 10 на Франция от края на 70-те и 80-те години, който в онзи момент е бил президент на УЕФА, е заподозрян че е съучастник в престъпна злоупотреба, присвояване и подправяне на документи, се посочва в становището на властите. Френският ръководител подаде фактура във ФИФА през януари 2011-а година, искайки плащане за работата си като съветник на президента на Световната федерация по футбол (ФИФА) Сеп Блатер в неговия първи мандат от 1998-2002 г. И това плащане беше направено още следващия месец.

Пет различни съдилища, трибунали - включително Комисия по етика на ФИФА, както и Арбитражният съд по спорта в Лозана (КАС) и Европейският съд по правата на човека - се произнесоха срещу Платини, откакто швейцарската прокуратура излезе с материалите по делото през септември 2015 г-а година.

Платини и Блатер бяха наказани да се занимават с футбол, но и до последно отричаха вината си. Наказанието на французина, което беше 4 години, изтече през октомври. И самият той заяви, че планира да се върне в спорта.

Името на прокурор Томас Хилдбранд беше замесено в делото, а по-рано стана ясно, че същият прокурор разшири наказателния процес срещу Блатер този месец. Става дума за нова подозрителна схема- да сключи заем от ФИФА за 1 милион долара, предоставен на футболната федерация Тринидад и Тобаго през 2010-а година. Очакванията са, че тринидадците само са получили парите, но не е ясно да са имали достъп до сумата.

Тези пари е трябвало да бъдат използвани от бившия вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър за купуване на гласове в зона КОНКАКАФ за изборите за президент на световната централа.