Системата позната като "Ястребово око", която от години е неделима част от тениса, а във футбола се използва като технология на голлинията, допусна огромен гаф.

Във вчерашния мач между Астън Вила и Шефийлд Юнайтед (0:0), който бе първи в английския футбол след 100-дневна пауза, системата не отчете чист гол на гостите от Шефийлд.

От всички повторения ясно се вижда, че топката е преминала голлинията с целия си обем, дори по изражението на сгафилия норвежки страж Йорян Ниланд си личеше, че осъзнава грешката си.

За изненада на всички обаче, съдията не отсъди нищо, а играта продължи. Реферът сочеше часовника си и обясняваше на играчите, че ако топката е преминала голлинията, той ще получи сигнал.

Няколко часа след края на мача, от компанията "Ястребово око" побързаха да се извинят на всички футболни фенове и обясниха какъв е проблема. Те обясниха, че това е първият гаф за 9000 мача, в която тази система е използвана.

Обяснението е, че всяка една от седемте камери на системата, е била с ограничена видимост заради вратаря, полеви играч или гредата.

Така системата не е отчела, че топката всъщност преминава голлинията.

Снимка: Twitter

Мнозина се запитаха, защо в тази ситуация нямаше намеса на ВАР, след която гафът щеше да бъде коригиран. Отговорът на Английската футболна асоциация е, че случаят е бил прекалено специфичен.

Заради наличието на технологията на голлинията, съдиите зад мониторите на ВАР не са предприели никакви действия.

Разочарованието остава за отборът на Шефийлд, който се бори за място в Шампионска лига, но получи само и единствено извинения.