Двата най-големи клуба в Танзания влязoха в конфликт с местната федерация преди мача с България от дебютното издание на FIFA World Series. Националите на източноафриканската страна ще играят със селекцията на Илиан Илиев в азербайджанската столица Баку в петък, но в дните преди мача се създаде напрежение между местната футболна федерация и въпросните два отбора - Йънг Африканс и Симба.

Тимовете от Дар ес Салаам се класираха за четвъртфиналите в Шампионската лига на Африка, като именно поради предстоящите важни сблъсъци са поискали техни футболисти да не бъдат викани за контролните мачове, за да могат да се подготвят достатъчно добре за важните двубои на клубно ниво.

По информация на най-голямото местно издание The Citizen обаче двата отбора, по-известни в страната, а и на континента просто като Янга и Симба, така и не са пратили официална молба за подобен вариант. И така танзанийците потеглят към Азербайджан с пълен състав, включително и футболисти на двата гранда, общо девет на брой.

Абутуалиб Мшери, Бакари Муамнето, Ибрахим Хамад, Мудатир Яхия и Клеман Мзизе от Симба, както и Айши Манула, Мохамед Хюсейн, по-известен като Чабалала, Кенеди Джума и Кибу Денис от Йънг Африканс.

Съперник на Симба в четвъртфиналите е Мамелъди Съндаунс от Южна Африка, а на Янга - Ал Ахли от Египет, рекордьор по титли и настоящ шампион в турнира. Двата тима домакинстват в поредни дни - на 29 и 30 март на стадион "Бенджамин Мкапа", 60-хилядно съоръжение в Дар.

Йънг Африканс има най-много титли в танзанийското първенство - 29, докато Симба е с 23.

Временният селекционер на страната Хемед Сюлейман е повикал и редица танзанийци, играещи в чужбина - Куеси Кауауа (Сирианска, Швеция), Новатус Дисмас (Шахтьор (Донецк), Украйна), Миано Данило (Вийена, Испания), Хаджи Многа (Алдършот, Англия), Морис Абрахам (РФК Нови Сад, Сърбия), Химид Мао (Талаеа Ел Гаиш, Египет), Тарин Алархия (Уелдстоун, Англия), Симон Мсува (Ал Нажма, Саудитска Арабия), Бен Старки (Илкестън Таун, Англия), както и Чарлз Ммомбуа (Макартър, Австралия).

Впечатление обаче прави отсъствието на капитанът Мбуана Али Самата, който е съотборник на Кирил Десподов в ПАОК. Бившият футболист на Астън Вила има 79 мача и 22 гола за страната.

Срещата между България и Танзания е от 15:00 часа в петък.