Скандал с расизъм е на път да пламне в родния футбол след думите на габонския нападател на Етър Гаетан Миси Мезу. Той разкри в социалните мрежи, че е наричан "маймуна" на терена в съботния мач срещу Славия във Велико Търново, завършил 1:1.

В последните минути камерите показаха как африканецът е в пререкание с вратаря на "белите" Светослав Вуцов, като двамата бяха разтървавани от съотборници.

"Днес се случи нещо лошо - написа късно в събота Мезу във Фейсбук. - Събитие, което няма място на футболен терен или в живота. Да бъдеш обиждан заради цвета на кожата, религията или друга причина е неприемливо.

Когато предупредих съдията, че противниковият вратар ме обижда с "маймуна" той не чуваше и дори ме предупреди за жълт картон. Опитах се да говоря с него, казвайки му, че е сериозно, но той не направи нищо.

Питам се: Какво трябва да се направи, за да спре това? Не съм първият, нито последният, който страда от подобна ситуация, но съм уморен, не мога да издържам повече такива неща. Затова ще направя всичко възможно, за да се уверя, че расизмът няма място във футбола и света като цяло. Спрете расизма!".

Не е ясно какво е вписано в доклада на съдията и на делегата на мача, както и дали ще има наказание за Вуцов.

Двубоят бе драматичен, като равенството елиминира и двата състава от възможност да играят в четворката от 7-мо до 10-то място, каквато при победа всеки един от тях можеше да има. И Етър, и Славия, ще се борят за оцеляване в карето на дъното.

Скандалът стана, след като дълбоко в добавеното време Димитър Рангелов изравни за гостите и страстите се разгоряха още по-силно в и без това напрегнатия мач.