Нигерия и светът видяха с очите си как треньорът на националния отбор Салису Юсуф взима 1000 долара подкуп, за да включи в състава определен футболист.

Журналист от BBC засне със скрита камера случката, като тя е от края на 2017 г., но публикуването на материала идва след Мондиал 2018 по искане на британската медия. Нигерия участва на Световното и уличеният наставник бе там като част от екипа на отбора.

Юсуф, който е дясна ръка на селекционера Гернот Рот е взел парите, за да добави към състава на Нигерия за турнира за Купата на Африка през януари имената на Рабиу Али и Осас Окоро от местния отбор "Кано Пиларс".

Според разследването на BBC, това не е изолиран случай, а корупцията пълзи на всякакво ниво във футбола в Нигерия. И то - става дума за дребни суми като споменатата, които се раздават, за да играе този или онзи.

Юсуф отказа да признае вината си, въпреки че на видеото ясно се вижда как прибира парите с ехидна усмивка. Според треньора това е подарък от стар приятел (точно треньорът на въпросния тим "Кано Пиларс").

Федерацията на Нигерия засега отказа да коментира видеото (долу).