Беларуската федерация по футбол отне шампионската титла за 2022-а година на Шахтьор (Солигорск), след като клубът беше признат за виновен в уреждане на мачове, съобщи националната информационна агенция на страната (БелТА), цитирана от БТА.

Също така Шахтьор (Солигорск) е наказан с отнемане на 30 точки за този сезон и 20 за следващия, след като федерацията призна, че висшестоящи ръководители на клуба са били в основата на схемата за уреждане на мачове с цел печалба от тотализатори. В допълнение се казва, че въпросните началници и клубът са признати за виновни в даване на подкупи на други отбори от Лигата.

Още два отбора бяха наказани по същото дело. Енергетик-БГУ (Минск), който през миналата година завърши на 2-о място, както и Белшина (Бобруйск) също са с отнети точки заради доказано участие в уреждане на мачове с цел печалба от залози.

При това развитие БАТЕ (Борисов) е подаден в УЕФА като шампион на бившата съветска република за миналата година и те ще играят в квалификациите за Шампионската лига, допълва още в информацията си агенция БелТА.

Беларуското първенство се провежда в обратен календар от март до ноември. До момента са се изиграли седем кръга от настоящия сезон, а Шахтьор (Солигорск) слиза на последното 15-о място с минус 17 точки.

Енергетик-БГУ е с отнети 20 точки и продължава с минус 16. Белшина е наказана с отнемане на 10 и продължава с минус 8. При това положение Динамо (Минск) в момента излиза на върха в класирането.