Сериозен скандал разтресе националния тим на Чехия, само ден след победата над Словакия с 3:1 в Лигата на нациите.

Две от звездите на тима - Патрик Шик и Томаш Сучек, изненадващо пропуснаха мача, като след края му стана ясно, че те са се самоизолирали заради положителната проба за коронавирус на човек от щаба, с когото са имали близък контакт.

Това сериозно притесни клубовете, които имат свои играчи в чешката селекция, а местният шампион Славия (Прага) дори открито обяви, че ще привика всичките си национали.

В нормални условия това би било невъзможно, но в настоящата ситуация УЕФА позволява на клубовете да спират или връщат по-рано своите играчи от националните тимове, ако има опасност от заразяване.

Все пак измененият правилник на УЕФА позволява на чехите да се явят на мач с 13 играчи, но те няма да започнат мача си срещу Шотландия в Оломуц. Макар в състава да има 13 здрави футболисти, лекарският щаб е бил категорично против провеждането на мача заради опасение от сериозно разпространение на заразата.

На подобно мнение са и повечето играчи, а и заплахата на Славия (Прага) да отзове своите футболисти е накарала федерацията да разпусне селекцията. Така Чехия няма никакво намерения да играе мача, като федерацията дори е изпратила и официално съобщение, с коеот уведомява шотландците, че няма причина да пътуват до Оломуц.

На този етап се чака позиция на УЕФА, като централата все още не е обявила официално, че мач няма да има. Предвид прекалено натовареният календар, е малко вероятно този мач да бъде преместен за друга дата. Най-вероятно изглежда да бъде присъдена служебна победа с 3:0 за Шотландия, а на този етап сякаш Чехия няма особен проблем с такова решение, стига да не е гарнирано с глоби и отнемане на точки.