Треньорското ръководство на националния тим на република Ирландия се забърка в сериозен скандал, който можеше да доведе до раздяла между двете страни.

Селекционерът Стивън Кени и без това не ръба да изгуби работата си заради неубедителните резултати и седемте мача без гол, които ирландците изиграха.

Преди седмица Ирландия загуби и контролата си срещу Англия с 0:3 на "Уембли", а до федерацията са пристигнали тревожни сигнали от самите национали на страната.

Някои от тях са сигнализирали за видеото с цел мотивация, които треньорският щаб им е пуснал минути преди да излязат в мача срещу Англия. Тое било с изцяло политическа насоченост, демонстрирайки отношенията между Ирландия и Великобритания в началото на миналия век.

Кадрите са обхващали бунтовете на Ирландската републиканска армия през 1916-а, както и войната на независимост на страната няколко години по-късно.

Доста от играчите са сметнали, че видеото е смущаващо и абсолютно не на място, особено преди приятелски мач. Доста от тези играчи дори са родени в Англия, но защитават цветовете на Ирландия заради корените си, свързани с този остров, а и липсата на шанс някога да заиграят за английския национален тим.

"Сякаш ни подготвяха за бойци на ИРА. С момчетата просто седяхме и се гледахме смутено, не разбирахме защо гледаме подобна пропаганда. Ние излизахме за контролен футболен мач, не на война", разказа ирландски национал, пожелал анонимност.

От местната федерация пък обявиха, че по случая се води разследване, а всяко намесване на политиката и исторически събития, които нямат общо със спорта, е грубо показване на етиката и морала на футболната игра.