Традиционно обтегнатите отношение между мадридските Реал и Атлетико ескалираха в скандал преди градския сблъсък в неделя.

Причината е, че "белите" вече си осигуриха шампионската титла и официално настояха "дюшекчиите" да им направят шпалир преди началото на срещата.

От "Атлетико" обаче категорично отказаха и изтъкнаха любопитни причини. Според тях, ръководството на Реал търси унижението на съперника, а не израз на спортсменство.

"Някои искат да превърнат нещо, родено като жест на признание към шампиона, в публичен данък, пропит с аромат на унижение. При никакви обстоятелства Атлетико няма да участва в подобен опит за подигравка, който оставя на заден план истинските спортни ценности и насърчава конфронтацията и напрежението между феновете", се казва в изявлението на "дюшекчиите".

От клуба добавиха, че никога това дали даден отбор ще направи или не шпалир на новия шампион, не е предизвиквало подобен дебат.

"В последните години спечелихме няколко трофея, включително две титли в Ла Лига. Понякога имаше опити да бъдем почетени от съперника, друг път - не. Но никога не сме настоявали за нищо и не се е генерирало изкуствено напрежение. Някой помни ли да е имало спор в началото на този сезон?

Първият ни мач беше гостуване на Селта и домакините не направиха шпалир, което беше правилно. Този жест има смисъл, когато е пред публиката на шампиона, за да могат играчите да бъдат аплодирани от феновете си. В първия ни домакински мач бяхме поздравени от Елче, към което се отнасяме с благодарност, но не сме настоявали за това", написаха още от Атлетико.

"Дюшекчиите" все пак са изпратили писмо до Реал (Мадрид), с което са поздравили градския си съперник за спечелената титла.

Но шпалир със сигурност няма да има.

Испанските медии обаче припомниха, че Атлетико е правил шампионски шпалир на собствения си стадион на няколко пъти - при титли на Барселона. Когато обаче стане въпрос за Реал - очевидно тогава подходът е съвсем различен.