Голям скандал се разрази часове преди мача от Шампионската лига между Байерн и Лацио, завършил 3:0 вторник вечер.

Стотина ултраси на Лацио са били задържани и изведени от полицията привечер от прочутата мюнхенска бирария "Hofbräuhaus" в центъра на града. Те са пеели нацистки песни, вдигали са ръка за поздрав, типичен за дните на Фюрера, както и са скандирали името на Адолф Хитлер и това на Бенито Мусолини.

Законите на провинция Бавария, а и на Германия, забраняват пронацистка пропаганда, така че има и няколко арестувани италианци. Според някои информации арестът е само един, но в италианските източници се пише за поне петима.

Те ще бъдат съдени по бърза процедура.

Лациалите са известни с крайнодесни и радикални фракции в публиката си, а мястото е специално.

Точно в "Hofbräuhaus" е изнасял доста от речите си бъдещият Фюрер, включително тази през 1920-а, с която основава Германската националсоциалистическа работническа партия.

Мачът днес се очаква при засилени мерки за сигурност, след като няколко видеа и снимки из града показаха, че сред гостуващите тифози на Лацио има някои от тарторите на хулиганските ядра в агитката.

Сред феновете на Байерн такива също не липсват.

Говорител на бирарията заяви пред агенция AFP, че "инцидентите са били дребни, но веднага са били разрешени с намеса на полицията".

Според онлайн изданието на римския в. "Ла Република" обаче в заведението е имало доста голяма група фенове на Лацио, като намесата на униформените за тяхното извеждане не е минала никак мирно и тихо.