Скандал се разгоря в руския футбол, след като любителско видео показа как шефът на Ахмат от Грозни повежда в тунела съдия на мач. Случи се след края на домакинството срещу Спартак (Москва), загубено с 1:3.

Кадрите са съвсем кратки, но ясно показват как Магомед Даудов подхваща под ръка рефера Алексей Сухой и тръгва с него към тунела, водещ към съблекалните. Арбитърът изглежда стъписан.

А от трибуните ясно се чуват подканящи от феновете викове: "Давай, давай!".

Даудов е голяма клечка в Грозни, той е председател на чеченския парламент и бос на футболния клуб.

Именно по негова покана се състоя посещението на Мохамед Салах в Грозни преди началото на Мондиал 2018, което бе видяно като политически и PR ход, за който египетската звезда получи критики.

Какво наказание може да получи Ахмат?

Първото нарушение е, че Даудов изобщо е долу при треньорските скамейки. Той не е вписан като официално лице от клуба и няма право да е там.

Ахмат е допуснал физически контакт на съдията с външен човек, тоест - нарушил е правило за охрана на арбитрите, които всеки домакин трябва да осигури.

И трето - като президент, Даудов носи и лична отговорност за отношението към съдиятаа.

В Грозни това не е първи подобен скандал. През 2013-а реферът Михаил Вилков показа червен картон на Ризван Уциев от домакините, след което чу по уредбата на стадиона: "Продажен съдия си ти! Козел!". Говореше лично Рамзан Кадиров, председателят на чеченската република. След мача той влезе в съдийската стая и потърси разправа с арбитъра. Клубът, тогава под името Терек, понесе наказание от няколко мача далеч от Грозни.