Президентът на Футболният съюз на Сърбия Славиша Кокеза подаде оставка от тази позиция, след като бе свързван с престъпна група, занимаваща се с отвличания, убийства и трафик на наркотици.

Кокеза категорично не приема подобни връзки и иска да опровергае подобни твърдения. В открито писмо той съобщава, че иска да осигури на националния отбор "необходимото спокойствие и стабилност" в началото на квалификациите за Световното първенство. Сърбия играе с Ирландия в Белград днес.

Бившият вече шеф е бил разпитван няколко часа през миналия месец и няма обвинения към него, но въпреки това той реши да подаде оставка.

Според информациите той има връзка с лидерите на фенската организация на Партизан, които са били арестувани през януари.

"Искам да информирам моите сътрудници, както и спортната и футболна общественост, че се оттеглям от позицията на президент на Футболния съюз на Сърбия. В желанието си преди всичко да осигуря на националния отбор необходимото спокойствие, аз съм готов за нова битка, в която ще направя всичко, за да опровергая атаките срещу моето име и личност", заяви Кокеза.

Детайлите от полицейското разследване, изтекли в медиите, включват предполагаеми убийства от членове на фенклубове или обикновени фенове на големия противник в страната Цървена звезда, включително обезглавяване и изтезания в специален "бункер" на стадиона на клуба в сръбската столица.

Твърди се, че групата също така е била планирала да убие и сръбският президент Александър Вучич, наречен от доста хора популист. Но Кокеза, който е в близки отношения с въпросния Вучич, заяви в писмото за оставка, че свързването му с подобни "брутални" престъпления представлява "опасни лъжи".

Кокеза бе президент на Футболната асоциация на Сърбия от май 2016 г. По време на неговия мандат футболистите на Сърбия успяха да спечелят място на Мондиала в Русия през 2018 г., но цялостното настроение в страната бе негативно спрямо него.

Заместникът му Марко Пантелич ще води сръбския футбол докато не се назначи нов човек.