Някои от най-големите звезди във футбола се обединяват и ще заведат мегадело срещу култовата видеоигра FIFA, след като въпросът с имиджовите прави и използването на имената им се превърна в юридически казус. За намерението алармираха Златан Ибрахимович и Гарет Бейл, но и други асове ще се включат в инициативата.

На пазара вече е FIFA 21, която е 28-ма в серията от видеоигри, от които са продадени над 300 милиона копия. На корицата е Килиан Мбапе, като в играта има над 7000 реални играчи.

Синдикатът на професионалните футболисти FIFpro имаше мандат да преговаря и продава правата за имената им, но от началото на тази година Висшата лига на Англия промени малко тази схема. Звездите от това първенство могат и отделно да преговарят за своите имиджови права.

Според британското издание "Гардиън", Ибрахимович и Бейл са се свързали с над 30 водещи играчи, за да търсят ново развитие. Вече е нает адвокат, който да проучи въпроса.

В понеделник Златан написа в Туитър: "Кой е дал разрешение на FIFA EA Sport да използва името и лицето ми в играта? Не съм член на синдиката FIFpro и не съм давал позволение някой да изкарва пари с моето име и лице. И то - от години. Време е да разследваме тази работа."

Малко по-късно под публикацията се появи отговор от уелската звезда Бейл: "Интересно кои са изобщо FIFpro?" И превърна #TimeToInvestigate (време за разследване) в хаштаг. А агентът на Златан - Мино Райола, добави в социалните мрежи, че въпросите вече са изпратени и на синдиката, и на собствениците на видеоиграта.

Към момента FIFpro отказва коментар, но пред "Гардиън" е казано, че играчите не получават пари от това, че визията и имената им се използват в играта.

EA Sports, производителят на култовата игра, коментира:

"Имаме дългогодишно сътрудничество със синдиката на футболистите. Работим с тях и сме убедени, че те са се погрижили за правата на всеки от играчите."

Тоест - прехвърли топката в полето на FIFpro...

Предстоят вероятно съдебни действия, които могат да са за стотици милиони, като знаем какви са сумите в професионалния футбол на най-високо ниво в наши дни.