Скандалът с възрастта на играчите в африканския футбол става все по-сериозен, след като нови 11 камерунци бяха уловени в измама.

Преди дни 21 от 30-те играчи в националния тим до 17 години на страната бяха изхвърлени, след като бе установено, че лъжат за своята възраст.

Скандалът доби още по-сериозни измерения, след като днес и за 11 от техните заместници бе установено, че са над 17-годишна възраст. Всичко това се установява чрез ядрено-магнитен резонанс на костите на китките, а инициативата е на президента на федерацията - легендарният Самуел Ето'о.

Още с встъпването си в длъжност той искаше да изкорени този вид измами, като очевидно работи усилено по въпроса, а заради професионализма му, Камерун трудно ще събере състав за шампионата до 17 години на Съюза на централноафриканските държави.

От години се носят митове и легенди за възрастта на африканските играчи, а Самуел Ето'о изглежда е първият ръководител, който предприема реални действия по решаването му.

Друг е въпросът, че по всяка вероятност в много други федерации тези измами продължават и до днес. Показателен е фактът, че дори и в Камерун, където футболът е сред най-развитите на целия континент, цели 32 играчи са излъгали, че са тийнейджъри на 17 години.