Скандалите след смъртта на Диего Марадона изглежда не са на път да стихнат, като темата продължава да е водеща в Аржентина, където футболната легенда бе с почти божествен статут. Десетката си отиде на 60 години на 25 ноември, но върви разследване за лекарска небрежност или дори непредумишлено убийство, а дрязгите между най-близките му хора пълнят медиите по света.

Поредният скандал избухна между дъщерята на Марадона - Далма, и адвоката му Матиас Морла, обвиняван от членове на семейството, че в последните години е диктувал ежедневието на легендата и е го е водил към сигурна смърт.

"Никога няма да простя как не бях допуснат до погребението на моя най-добър приятел", изповяда се юристът-импресарио пред аржентинските медии.

Дъщерите на Диего, както и неговите братовчеди, които до последно бяха с него в къщата, в която почина, не позволиха на Морла да отиде на изпращането на Марадона в последния му път.

Реакцията на изявленията на адвоката бе остра, най-вече от Далма.

"Трябва да ни благодариш - написа в Туитър дъщерята на Диего. - Защото по улиците имаше хора, които те наричаха убиец и искаха да се разправят с теб. Вероятно още искат... Скоро ще се видим там, където е редно..."

Задават се куп съдебни дела около наследството на Марадона, като Морла е в много силна позиция - през него е минавало документално всичко, което Диего е вършил поне от 8 години насам. Той притежава правата върху марките "El 10", "Maradona", "Diegol", "La Mano de Dios" (Божията ръка), "Maradona" и "El Diego" - на практика нищо като артикул, публикация или маркетинг, свързано с идола, не може да стане без контракт с Морла.

Влиянието му в последните години над Диего е било толкова силно, че дъщерите му го подозират дори в отклоняване на средства по договорите, които той е подписвал. Например с пътувания до Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ, които са били убийствени за здравето на легендата, но са носили сериозни пари. И подозренията на фамилията са, че Морла е злоупотребил с влиянието си над Марадона и неговото доверие.

В същото време в Буенос Айрес вече се пише и за резултатите от експертизите след смъртта на Диего, но официално прокуратурата не бърза с обявления по темата. "Има семейство и цял един народ, който скърби, ще правим нещата стъпка по стъпка", обясни говорител на следствието.

Публикации твърдят, че има ясни доказателства за лекарска немарливост или дори съзнателно "постепенно убиване" на Марадона в последните месеци, като той е бил принуждаван да приема цели списъци с медикаменти.

Подозренията падат върху психотерапевта Агустина Косачов и Морла, като се предполага, че личният лекар на Диего - Леополдо Луке, е опитвал да го предпази. Дъщерите и близките на Марадона ясно показаха какво мислят по темата - Луке бе единственият, допуснат до погребението на големия футболист в изключително тесен кръг от роднини и приятели.