Румънската футболна легенда Корнел Дину предизвика множество противоречиви реакции с автобиографията си. Той е дългогодишен национал и треньор на националния тим.

Една от историите в тази книга е пряко свързана с България, като разкрива доста любопитен случай от 1991-ва. Тогава Румъния гостува в София в последния мач от квалификациите за Евро 92.

Мачът е протоколен за България, но победа с повече от 1:0 праща северните ни съседи на шампионата в Швеция. Двубоят се играе през ноември, в студено и мрачно време, в столицата ни.

За да си осигури победата, Румънската футболна федерация е предложила подкуп от 500 000 долара на нашите играчи.

"Президентът на Румънската федерация Мирча Санду поиска помощта на един човек - Дан Албан за операция "София". Той отиде в България в началото на ноември заедно с Джовани Бекали, който познаваше много добре тъмните среди на юг от Дунава. Те осъществиха контакт с българите.

Беше ми казано, че са събрани около 250 хил. долара от различни президенти от румънски клубове, за да се финансира "сделката". Аз си спомням, че може би сумата беше към 500 хил. долара, но няма значение. Парите бяха събрани в едно дипломатическо куфарче и с него Дан и Джовани се отправиха към София да предложат подкупа. Но явно е, че нищо не е станало с оглед на резултата", пише в книгата си Дину.

Мачът завършва 1:1, което праща Шотландия на Евро 92.

Според източниците на Дину, твърдо против подкупа били Христо Стоичков, Наско Сираков и Боби Михайлов - тартори в отбора по онова време. От румънския отбор са знаели за опита само треньорът Радулеску и асът Джика Хаджи.

Вратарят Михайлов дори спасява дузпа на Хаджи при 1:0 в тяхна полза, а с гол на Сираков България стига до равенството. И така спира амбициите на съседите за Европейското, на което от нашата група отиват шотландците.

Историята на 342-ра страница в книгата на Дину, е разказвана и из българските футболни среди, но никога официално.

В нея има и повече от намек, че звездата Стоичков е бил готов да "даде мача", а други от нашия тим са били против. Ето извадки от историята:

"Мачът беше равностоен - пише Дину. - Българите сякаш бяха на два лагера на терена. Едните, водени от Стоичков, сякаш клоняха към нашата страна. Христо беше техният голям лъв, голямата опасност. Но в този мач не направи нищо. Имахме и дузпа, дадена ни от датския съдия Микелсен, който също май беше за нас... Но Михайлов спаси, той явно не е бил в лагера на Стоичков.

Христо и Хаджи се познаваха. Те играеха в Испания - единият в Реал, другият - в Барселона. Разбира се прекрасно."

Думите на автора на сензационната книга обаче малко увисват - точно Стоичков е този, който асистира на Сираков за изравнителния гол в мача.

Нататък в историята се разказва, че покойният професор Шойлев лично казал на Дину как Димитър Пенев, треньор на отбора в този момент, се е обявил против продаването на мача и "искал България да победи".

Заглавието на "Газета Спортирулор" по темата е: "Легендарният Стоичков подкупен с долари от Мирча Санду и Йоан Бекали"? Разбира се, търси се сензация.

Друга популярна история, която и в Румъния днес се припомня, е тази от финалите на Евро 96, когато българите имаха нужда Румъния да не загуби от Испания в последния мач от групата, но... Гол на Амор в края донесе 2:1 на испанците, а северните ни съседи съмнително загубиха мотивация в последните минути.

И тогава се заговори, че просто откъм Мадрид са обещани куфарчета на румънците, които нямали нищо против да загубят. Нещо, което никой от Хаджи и колегите му в онзи тим не отрича.

Кое е истина, кое - слухове и митове... Кой знае?

Корнел Дину

Снимка: Getty Images/Guliver Photos