Сейду Думбия явно е олицетворение на твърдението "максимални резултати с минимални усилия". Нападателят, който е играл в Италия, Испания, Англия и Португалия, но се наложи като голмайстор в Швейцария и Русия, не обича да се напряга излишно.

Потвърдено от Леонид Слуцки.

Емблематичният руснак бе треньор на Думбия по време на петте му години в ЦСКА (Москва), за които Сейду вкара общо 84 гола! Така че Слуцки категорично има правото да говори за това какво може и не може африканската звезда.

"Статистиката на Сейду Думбия е невероятна, но... Нека го опишем така - 70-годишен човек би го надбягал и би направил повече спринтове от него. Не би трябвало да е футболист, нито професионален, нито като любител. Но въпреки това е един от най-добрите играчи, с които съм работил", коментира Слуцки.

Националът на Кот Д'Ивоар може и да не обича да тича, но това не му пречи да има над 200 гола на клубно ниво. Всъщност 204, ако трябва да бъдем точни. 

Думбия е играл още и за отбори като Рома, Нюкасъл, Базел и Спортинг (Лисабон). В Португалия се прочу с друго свое изпълнение - опита да си изпроси нарушение чрез симулация, но се контузи, късайки сухожилие.