Жозе Моуриньо даде първата си пресконференция като треньор на миналогодишния финалист в Шампионска лига - Тотнъм.

Ексцентричният португалец, който преди време сам се нарече "Специалния", уверено заяви, че е доста скромен човек. Качество, с което не може да се каже, че е известен Моуриньо.

Разбира се, малко след като обясняваше колко е скромен, португалецът сподели, че няма идея дали загубеният финал се е отразил на играчите, защото той никога не е губил финал в Шампионска лига. Изказването му естествено бе придружено с ехидна усмивка.

Все пак в по-сериозната част от пресконференцията, Моуриньо обяви намеренията си за бъдещето на Тотнъм. Той също така гарантира, че много добре съзнава какви са били грешките му в миналото и няма как да ги повтори.

"От емоционална гледна точка, съм спокоен, мотивиран и готов, Мисля, че и играчите вече го усетиха през тези два дни.

Аз съм скромен. Достатъчно скромен съм, за да мога да анализирам кариерата си, не само през последната година, с всички проблеми и решения. Принципът на моите анализи е никога да не обвинявам друг. Годината пауза бе много позитивна за мен.

Аз съм и господин Порто, и господин Реал Мадрид... аз съм всеки клуб, в който работя. Нося пижами на всеки клуб, в който съм, и спя с тях. Аз съм клубен човек, но не на един клуб, а на много.

Мисля, че трябва да говоря за Маурисио. Трябва да го поздравя за това, което направи. Този клуб винаги ще бъде негов дом. Вратите винаги ще са отворени за него. Той отново ще намери щастието. Ще намери друг страхотен клуб и ще има изключително бъдеще.

Щастлив съм. Убеден съм, че направих изключителен избор. Потенциалът на клуба е огромен, на играчите също.

Най-големият подарък, който получавам, са играчите, които са тук. Нямам нужда от нови футболисти, а само от това да опозная по-добре тези. Казах на играчите, че идвам тук заради тях. Опитах се да купя някои от тях, когато бях в други клубове, а други не се и опитвах да купя, защото знаех, че е невъзможно.

За втори път поемам отбор в средата на сезона. Отборът беше в ръцете на добър мениджър и щаб. Разбира се, има принципи на игра и лидерски стилове, които неизбежно ще се променят, но не мога да дойда тук и да си мисля, че ще оставя моя отпечатък. Не става дум за мен. Няма да правя същите грешки, ще правя нови такива.

Как ще играе отборът? Много подобно на начина, по който го правеше досега. Разбира се, ще опитам да добавя някои детайли, а понякога детайлите правят разликата. Стилът на игра трявба да отговаря на клубната култура и да е подходящ за играчите тук.

Не можем да спечелим титлата през този сезон. През следващия, не казвам, че ще го направим, но може да я спечелим. Не знам дали загубата във финала на Шампионската лига е имала ефект, защото аз никога не съм губил такъв финал.